A Look at the Unique Animals of Haleakalā National Park
Articles

A Look at the Unique Animals of Haleakalā National Park

Published 10 min read
iStock.com/sphraner

Haleakalā National Park, on the Hawaiian island of Maui, is one of the country’s most remote national parks. Stretching from the summit of Haleakalā mountain to the Kīpahulu coast near Hana, this 33,265-acre park encompasses snowy mountain peaks, lush tropical rainforests, and a rocky coastal shoreline. The island’s remote location means that most animals originally arrived by flying, being carried, or washing ashore. These original settlers evolved and adapted to the island’s unique climate. Today, the park is home to many endemic species found nowhere else in the world.

Hawaiian Goose (Nēnē)

Nene, the Hawaiian Goose, Standing in Natural Habitat

The Hawaiian goose is Hawaii’s state bird.

With its black head, bill, legs, and tail feathers, the Nēnē is a striking bird that is easy to identify. When fully grown, this medium-sized goose is about 25 inches long and weighs between three to seven pounds. Males tend to be slightly larger. The Nēnē is the last remaining endemic goose species on the Hawaiian Islands. Nēnēs live in diverse habitats, from high-elevation lava flows and alpine grasslands to urban golf courses. In the park, you’ll usually spot them at elevations between 5,500 and 8,000 feet.

Black Crowned Night Heron (‘Auku’u)

A night heron waiting for a fish to swim by

The black-crowned night heron gets its name from its distinctive black crown and back.

You’ll find ‘Auku’u primarily around the water’s edge, where it hunts the shallows for frogs, small fish, and insects. It has been documented using live bait to lure its prey. The bird’s large red eyes are adapted for low-light conditions, making the ‘Auku’u a proficient night hunter. Its black and gray coloration helps camouflage it after dark. These birds are most active at dawn and dusk, but in the park you’ll often see them out and about throughout the day.

Hawaiian Petrel (‘Ua’u)

Native Hawaiian seabird flock rest on an island in Kailua, Oahu Hawaii.

The Hawaiian petrel is one of the many bird species native to the Hawaiian Islands.

This bird gets its Hawaiian name, ‘ua’u, from the distinctive call often heard at the large colonies where the birds nest. These petrels seek out nests in crevices and cracks in lava tubes, where they lay eggs between May and June. In the park, the earliest nesters can be found at the summit of the Haleakalā volcano. The ‘ua’u is listed as an endangered species at both the federal and state levels. As seabirds, ‘ua’u feed by catching squid and small fish while sitting on or hovering just above the water.

Maui Parrotbill (Kiwikiu)

Maui parrotbill

The Maui parrotbill is one of six honeycreeper species found only on the island of Maui.

The Maui parrotbill inhabits the wet forests on the northeastern slopes of Haleakalā, between 4,000 and 7,700 feet. The kiwikiu has the distinctive hooked beak that is a hallmark of all honeycreepers. They use the hooked beak to dig for insects in the moss-covered branches of the forest. They can also use it as a tool to break apart harder wood in search of a meal. Both state and federal governments list the kiwikiu as endangered. According to bird biologists in the park, there are fewer than 200 kiwikiu left in the world.

Crested Honeycreeper (‘Ākohekohe)

The Crested Honeycreeper can only be found on the island of Maui

The crested honeycreeper is the largest of the honeycreeper species found in the park.

Its striking mottled plumage, ablaze with orange, yellow, and black, makes the endangered crested honeycreeper easy to distinguish from other honeycreepers. Instead of singing, these birds use a series of croaks, whistles, and buzzes for communication. This is what earned them their Hawaiian name, ‘ākohekohe, which sounds like one of their calls. Like other honeycreepers, the ‘ākohekohe lives in a small forested area of the park, between 5,000 and 7,000 feet in elevation.

Hawaiian Honeycreeper (‘Hawaiʻi ʻAmakihi)

This photo shows a bird endemic to Hawaii. The endangered 'Amakihi, a honey creeper, is a beautiful little bird that lives at higher elevations. This bird is foraging for nectar in māmane flowers.

The Hawaiian honeycreeper is one of the few non-endangered honeycreeper species in the park.

Hawaiian honeycreepers are forest foragers that feed on arthropods from the green growth of trees and shrubs. They also use their hooked beaks to extract nectar from Hawaiian flowers like the māmane and native lobelias, and eat fruit from the pilo plant. They are an important part of the overall pollination process. With a wider range than other honeycreepers, you can often spot ‘Hawaiʻi ʻamakihis in any forested region within the park and throughout Maui at elevations between 1,000 and 9,500 feet.

Scarlet Honeycreeper (‘I‘iwi)

The ʻiʻiwi (Drepanis coccinea, pronounced /iːˈiːviː/, ee-EE-vee), or scarlet honeycreeper is a "hummingbird-niched" species of Hawaiian honeycreeper

Its bright red body and long, hooked beak make the scarlet honeycreeper easy to spot and identify.

One of the largest of the Maui honeycreepers, the ‘i’iwi is about six inches long and covered in bright scarlet feathers with a black tail and wings. Its bright orange, curved beak has evolved for optimal efficiency when gathering nectar from the long tubular flowers like those on the Hawaiian Lobelioid. ‘I’iwi can get aggressive when other birds close in on prized nectar sources, emitting a loud and raucous call to intimidate and scare away the interlopers.

Crimson Hawaiian Honeycreeper (‘Apapane)

Rare shot of the critically endangered Apapane Hawaiian Honeycreeper on Oahu, Hawaii

Crimson Hawaiian honeycreepers are the most abundant of the Hawaiian honeycreeper species.

This honeycreeper is another important pollinator in the park, helping to keep native ‘ōhi’a plant populations thriving. These birds often feed and forage in flocks, presumably as protection against the more aggressive ‘i’iwi that also enjoy the same nectar sources. The ‘apapane also eats small insects. Their natural habitat tends to be in higher elevations above 4,100 feet. At this elevation, the ‘apapane can best avoid the cold-intolerant Culex mosquito whose bite can infect the bird with lethal avian malaria.

Hawaiian Short-Eared Owl (Pueo)

Hawaiian short eared owl or pueo sitting on a rock on Kauai, Hawaii

Unlike other owl species, pueo are active during the day and are often seen soaring above open spaces.

You’ll find pueo in diverse habitats in the park, from the mountainous forests to open grasslands. Male pueo put on impressive aerial displays, called sky dancing, to woo females during the breeding season. Once a female selects her mate, she builds a ground-level nest where she will incubate and raise her chicks. It’s the male’s job to guard the nest from predators and bring food to the female while she tends to the eggs and chicks. Young chicks often fledge on foot before they can fly.

Ring-Necked Pheasant

Ringneck Pheasant (Phasianus colchicus)

The ring-necked pheasant was introduced to the Hawaiian Islands as a game bird in 1865.

Originating in Asia, the ring-necked pheasant derives its name from the distinctive white “ring” around the bird’s neck. The rest of the feather coloration provides the birds with optimal camouflage in their natural ground habitats in woodlands, farmlands, and wetlands. Male ring-necked pheasants grow to about 33 inches long, of which nearly two-thirds is their 20-inch tail. Females are slightly shorter. They feed on small animals, insects, and grains.

Chukar

chukar

The chukar was introduced to the Hawaiian Islands in the 1920s as a game bird.

Originating in Asia and the Middle East, the chukar partridge is a non-native species to the park. Originally brought to the islands for hunting purposes about a century ago, the chukar has adapted to the mountain’s dry, cold summit. There, you’ll find them foraging in the volcanic soil, searching for insects, seeds, and leaves. Chukars grow to 13 to 15 inches long and weigh less than two pounds. They have light brown and black feathers that help them blend into their habitats.

Axis Deer (Kia)

The first axis deer were brought to the Hawaiian islands as a gift from India to King Kamehameha V.

The axis deer is non-native and invasive to all Hawaiian Islands. They were originally released on Molokai in 1868 and eventually on Maui in 1959. They have no natural predators and reproduce quickly, leading to overpopulation. In 2025, an estimated 26,000 Kia live on Maui, including within the park. Population control measures are in place to keep numbers down and mitigate damage to sensitive park vegetation. Hunting is one method used for population control.

Feral Pig (Pua’a)

Wild pigs in natural habitat

Pua’a ancestors were originally brought to the Hawaiian Islands by Polynesian settlers.

Feral pigs are an invasive species in the park. The original feral pigs were introduced as early as between 500 and 700 A.D. by Polynesian settlers. In 1778, Captain Cook introduced a larger European species that interbred with existing stocks, resulting in the pua’a seen today. Feral pigs are a source of food for Hawaiians, a symbol of hospitality, and represent a connection to the demigod Kamapua’a. However, they also cause significant destruction of native plants and contribute to soil erosion.

Small Indian Mongoose (‘Iole Manakuke)

Close up of Javan Mongoose or Small asian mongoose (Herpestes javanicus)

The small Indian mongoose was introduced to the Hawaiian Islands in 1883 to control rats on sugar plantations.

What started as a good idea, controlling rat populations in sugar cane fields, has morphed into significant harm for Maui’s native wildlife. Mongoose are voracious predators that eat eggs, ground-nesting birds, and small mammals, decimating those populations in the park. These weasel-like critters are one of only four mammals immune to snake venom. Slender and fast, these mongoose grow up to 26 inches long. During courtship and mating, mongoose make “giggling” sounds.

Hawaiian Monk Seal (ʻĪlio Holo i Ka Uaua)

Are Seals Mammals

The monk seal’s Hawaiian name means “dog that runs in rough water.”

The Hawaiian monk seal is the official state mammal of Hawaii. This earless seal is native to all the Hawaiian Islands and can be found in the park along the rocky Kīpahulu shoreline. These seals are highly endangered and protected by state and federal law. Adult Hawaiian monk seals are about six to seven feet long and live up to 30 years. They eat a variety of foods, from sea cucumbers and fish to lobster and octopus. They can dive more than 1,800 feet and hold their breath for up to 20 minutes.

Hawaiian Hoary Bat (Ōpe‘ape‘a)

Hoary Bat hanging in a shrub

The Hawaiian hoary bat is the official state mammal and the only land mammal native to the islands.

The tiny brown-and-black Hawaiian hoary bat roosts in the leaves of trees within the park. It gets the “hoary” in its name due to the white tips on its fur. Weighing less than one ounce, hoary bats feed on flies, beetles, and moths. They are nocturnal hunters, leaving their roosts after sunset. They are listed as endangered under federal and state law. Major threats to their population on Maui are habitat loss and collisions with stationary objects like barbed-wire fences and wind turbines.

Gecko

A closeup of the head of a mourning gecko (Lepidodactylus lugubris) on a plant leaves

Geckos are revered in Hawaiian culture as guardian spirits called ‘aumakua.

There are many species of geckos found throughout the park, including stump-toed, bridled house, Indo-Pacific tree, and mourning geckos. Geckos have vision that is 350 times more efficient than that of humans, making it easy for these tiny predators to find their favorite prey, including termites, moths, mosquitoes, and cockroaches. If a gecko loses its tail, it can regrow a new one in weeks. Females can reproduce without copulating, which might be unfortunate news for male geckos.

Brahminy Blind Snake (Nahesa Makapō)

Brahminy blind snake (Ramphotyphlops braminus)

This worm-like snake is an invasive species in the park, but it is non-venomous and harmless to humans.

The brahminy blind snake is native to Asia and Africa, and was likely introduced to the Hawaiian Islands as a stowaway in cargo, such as plants. They look like earthworms and, like worms, spend much of their time underground. Evolution in underground habitats has rendered their eyes nearly useless. Translucent scales now cover their eyes, letting in just a small amount of light. These snakes eat mostly small insects, like ants and termites.

Cane Toad

close up of cane toad looking at camera

Groups of cane toads are called knots.

Cane toads are another invasive species, originally introduced to the Hawaiian Islands for pest control in sugar cane fields. These toads are voracious eaters, feeding on insects and anything else small enough to fit in their mouths, including other frogs, small mammals, and birds. Cane toads produce a toxic substance that is harmful, and sometimes fatal, to native animals if ingested. These toads are only occasionally seen at lower elevations in the park.

Beth Wegerer

About the Author

Beth Wegerer

Beth W. is a writer at A-Z Animals where her main focus is on marine life. Beth holds a Juris Doctor degree from Marquette University and is also a certified Professional Association of Diving Instructors open water scuba instructor. She taught scuba diving in the Caribbean for 5 years. A resident of Washington State, Beth enjoys scuba diving, hiking in the Cascade mountains, and spending time with her 4 cats and 2 dogs.

Thank you for reading! Have some feedback for us?