Quick Take
- Fennec foxes are canines, so it raises the question of why they behave nothing like other foxes. See their social behavior →
- Their giant ears do something far more surprising than just help them hear. Explore their large ears →
- These tiny desert foxes have a clever trick for surviving without a water source nearby. See how they get water →
- Every year, the male fennec fox gets kicked out of his own home, and there is a reason for it. Find out why males leave →
Fennec foxes have many adaptations to help them successfully survive in their desert environment, and one of their most notable features is their furry feet. Their thick fur continues onto the soles of their feet to allow them to walk around on the scorching hot sand without a problem.
Highly unusual amongst canines, the sociable nature of the fennec fox is quite a remarkable behavioral trait. These small communities are often referred to as either a skulk or a leash. Their extensive underground burrows provide each individual or mating pair with their own small territory within their community, where individuals dig their own burrows, which they line with soft materials such as feathers and fur to keep them warm and comfortable while sleeping during the day.
3 Amazing Fennec Fox Facts
- Fennec foxes are the smallest species of canine on the planet.
- They tend to mate for life and mate between January and February.
- They prefer hunting at night to avoid the scorching daytime desert heat and enjoy eating berries, grass, insects, reptiles, and rodents.
Classification and Evolution

Fennec foxes prefer to avoid the scorching desert heat by hunting at night.
©Millie Bond – Copyright A-Z Animals
The fennec fox is a small species of fox found in the deserts of North Africa. They are the smallest canine species but have the largest ears relative to their body size, which are used to both aid their hearing and help them control their body temperature in the hostile environments in which they live. Fennec foxes are largely nocturnal animals, as this both helps protect them from the scorching African heat and keeps them safe from predators during the day. Their adorable appearance has led to them being kept as pets throughout much of their natural range and also overseas. Male fennec foxes are known as reynards and females are called vixens.
Anatomy and Appearance

Fennec foxes’ pale fur helps reflect the desert heat away from them by day and keeps them warm at night.
©DONGSEUN YANG/Shutterstock.com
Fennec foxes are the smallest species of fox found anywhere in the world, growing up to 16 inches (41 cm) in length and typically weighing between 2 and 3 lbs (0.9 to 1.4 kg). They have long and bushy black-tipped tails that help to steer them when changing direction while running and also keep their nose and feet warm while they are curled up sleeping in their dens.
Fennec foxes have light, sandy-coloured fur that helps ensure they are well camouflaged when out on the sand. Their fur is long and thick, which helps to keep them warm when the desert temperatures plummet at night but also keeps them cooler during the hot daytime hours, as the colour also reflects the sun away from their bodies.
The most distinctive feature of the fennec fox is their pointed, oval, oversized ears, which can grow up to 5.9 inches (15 cm) in length. Their large ears give the fennec fox incredibly sensitive hearing to locate prey and also act as temperature regulators to prevent them from overheating. Fennec foxes have long, sharp, curved claws that enable them to dig their burrows with great speed.
Distribution and Habitat

Fennec foxes can be found from Morocco to Egypt, from Niger to Sudan, and even as far as Kuwait.
©iStock.com/wrangel
Fennec foxes are found inhabiting both sandy and semi-arid desert regions across northern Africa and the northern Sinai peninsula. They have a relatively wide range from Morocco across to Egypt, south to northern Niger and Sudan, and east to the Sinai Peninsula. Fennec foxes are found in both the Sahara and Nubian deserts, where they dig extensive underground burrows with sandy dunes thought to be the optimum habitat for them.
Although little is known about the exact distribution of wild fennec fox populations, they are not thought to be too threatened in their natural environments at this time, as they are able to successfully survive in a range of desert environments from coastal regions to more sparse areas of inland deserts.
Behavior and Lifestyle

Fennec foxes are social animals, unlike most other species of fox, which are solitary.
©Christian Musat/Shutterstock.com
Fennec foxes are largely nocturnal animals that tend to be most active during the cooler nights. The sandy colour of their thick fur means that they can more easily go unseen on the sand, but they tend to avoid too much activity during the day due to the searing heat.
Fennec foxes are unique amongst foxes as they are actually relatively social animals (other fox species are highly solitary, only coming together to mate). They inhabit elaborate, interconnected burrows in small communities of up to 10 individuals, with each individual or mating pair having their own territory within their underground community. Like other canines, male fennec foxes mark their territory with urine and become incredibly aggressive towards one another, particularly when competing for females during the mating season.
Reproduction and Life Cycles

Fennec foxes mate for life and share living quarters all year long.
©pianoman555/Shutterstock.com
Fennec foxes mate between January and February. Once they have found a mate, they mate for life, with couples inhabiting the same part of the den for year-round. After a nearly two-month-long gestation period, the female fennec fox (vixen) gives birth to between 2 and 5 offspring that are known as kits.
Born with grey skin and weighing just 1.4 to 1.8 ounces (40 to 50 grams), fennec fox kits suckle on their mother’s milk until they are about 10 weeks old, when they start to be weaned onto more solid foods. Young fennec foxes remain in their maternal den protected by the female for their first two months, with the adult male being temporarily evicted until the kits are older. Fennec foxes are fully mature by the time they are 11 months old and can live for up to 10 years in the wild.
Diet and Prey

Fennec Foxes are omnivores and feed on plant matter as well as small animals.
©Tim Parkinson / Creative Commons – Original
Fennec foxes are omnivorous animals that primarily hunt for food during the cooler nights. They eat a wide range of desert vegetation, including grasses, roots, berries, and fruit, as well as insects, small reptiles, and rodents in and on the sand. Using their incredibly sensitive hearing, they can hear their prey walking around on the soft sand or burrowing into it.
Like many other desert-dwelling creatures, fennec foxes are well adapted to living in such a dry environment and get almost all of the water that they need through the vegetation they eat. Their kidneys are specially developed to ensure that there is minimal water loss in their day-to-day lives.
Predators and Threats

Jackals are one of fennec foxes’ few predators.
©iStock.com/StuPorts
Due to their agile nature and the fact that they spend most of the daytime hours sleeping safely in their underground burrows, fennec foxes have very few common predators in their natural environment. The Pharaoh eagle-owl is considered to be the main predator of fennec fox pups, but they are also thought to be preyed upon by larger mammals, including jackals and striped hyenas. Fennec foxes are often trapped and captured by people to be sold into the pet trade as well as being hunted by locals for their beautiful fur. In some regions, fennec foxes are also threatened by habitat loss from expanding human settlements.

Fennec Foxes love to line their burrows with fur and feathers to provide an extra layer of comfort.
©Millie Bond – Copyright A-Z Animals
Relationship with Humans
The wide range of the fennec fox means that they only really come into contact with people in certain regions, as they are able to successfully survive in the more remote and hostile regions of the desert. In areas where local human populations are expanding, fennec foxes are increasingly threatened by habitat loss as human settlements develop. Fennec foxes have long been hunted by local people for their beautiful fur and are commonly captured and sold into the exotic pet trade all around the world.
Conservation Status and Life Today

Despite a shrinking habitat and hunting, the fennec fox is classified as Least Concern.
©Lucie Bartikova/Shutterstock.com
The fennec fox has been classified by the IUCN as an animal that is of Least Concern for becoming extinct in the wild in the near future. Although certain fennec fox populations face increasing threats from habitat loss and hunting, there are currently no known range-wide threats causing population decline that would warrant a threatened listing.
Fennec Fox Pictures
View all of our Fennec Fox pictures in the gallery.
How to say Fennec Fox in ...
Sources
- David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To The World's Wildlife / Accessed September 13, 2017
- Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals / Accessed September 13, 2017
- David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia / Accessed September 13, 2017
- Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species / Accessed September 13, 2017
- David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals / Accessed September 13, 2017
- Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals / Accessed September 13, 2017
- David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals / Accessed September 13, 2017
- National Geographic / Accessed September 13, 2017
- IUCN Red List / Accessed September 13, 2017